Kansa vastaan kansa – visiosta toteutukseen

Nyt kun aikaa on kulunut Suomen sisällissotaa (olkoon nimi tässä yhteydessä tämä ) 1918 käsittelevän projektin toteutumisesta, voin hiukan purkaa prosessia omalta osaltani. Kesällä 2017 ohjaamani Niskavuoren Hetan yhteydessä kysyttiin mielipidettäni Suomen itsenäisyysjuhlan yhteyteen sopivan näytelmän ohjaamisesta. Näytelmän kirjoittajan kanssa olimme tehneet töitä yhdessä jo aiemmin ja suostuin yhteistyöhön. Sovittiin että saan käsikirjoituksen luettavakseni syksyn aikana. Sain tekstin lokakuussa ja riviäkään poistamatta tai muuttamatta hyväksyin sen.

Ohjaajan sana

Miksi muistella vaikeita aikoja? Miksi kaivella menneitä?
Näin moni on varmasti ajatellut viimeisen vuoden aikana kun maamme lyhyen, mutta ajoittain kivuliaan, itsenäisyyden juhlavuotta on muisteltu moninaisin tavoin.
Lue lisää

Seuraavaksi yhteyshenkilön, säveltäjän, tuottajan kanssa yhteydenpitoa ja periaatteiden sopimista. Rahoitus näinkin mittavassa työssä on ratkaisevan tärkeä, ja vähän ajoitus alussa makasi sen tiedon varassa, että onko varaa tehdä. Kun tieto riittävästä rahasta oli saatu, alkoi näyttelijöiden valitseminen. Toki tietoa tulevasta projektista oli jo levitetty ja halukkaita oli saatu ensimmäiseen palaveriin marraskuussa. Joulukuun aikana saatiinkin jo sovittua harjoitusaikataulut, ensi-ilta ja esitykset.

Tammikuussa lähdettiin liikkeelle sovitun aikataulun mukaisesti; joka toinen sunnuntai harjoituksiin sisätiloihin, ennen ulos siirtymistä toukokuun tienoilla. Koska esitykset oli sovittu ajoittumaan samoihin aikoihin kuin varsinaiset tapahtumat Ruovesi-Vilppula tienoilla tapahtuivat, alkoi lavastuksen teko lumen keskellä. Olin rakentanut parin avustajan kanssa lavasteet jo valmiiksi edelliseen näytelmääni Pyynikkilässä, joten alku oli niiden kaivamista lumien alta tulevaa produktiota varten. Koko piha-alue oli toivottu käytettäväksi, ja toimin sen mukaisesti. Laadin piirustukset lavasteiden osalta ja myös pyrotekniikan puolelta. Kun kysymyksessä oli taistelutapahtumat tuolloin, sain myös asianmukaista aseistusta asekauppiastutultani.

Työnjako oli selvä: Säveltäjä säveltää ja johtaa orkesteria sekä kuoroa, kuoron johtajat harjoittavat kuorot japyro-teknikko valmistaa halutut paukut. Ääniteknikko hoitaa äänten taltioinnin ja toiston esityksissä, ohjaaja pitää huolen näyttelijöiden sekä henkisestä että fyysisestä olemisesta oikeassa paikassa, oikeaan aikaan.

Kuva: Toni Rantanen
Kansa vs. kansa 2018. Kuva: Toni Rantanen

Kaikki tämä kulminoituu yhteen pisteeseen, eli ohjaajaan. Jos suunnitelma ei ole tarpeeksi hyvin tehty, tarpeeksi hyvin seurattu ja valvottu, seurauksena voi olla katastrofi. Tämä ainutkertainen suurtyö onnistui erinomaisesti, kiitos kaikkien produktioon osallistuneiden innostavassa ilmapiirissä antamasta valtavasta työpanoksesta,  ammattitaidosta sekä sitoutumisesta.  Kansa vastaan kansa on ja oli tekijöille sekä yleisölle muistoja herättävä elämys.

Olen ylpeä tästä kokemuksesta!

Kiitollisuudella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *